Velika Britanija prva u svetu odobrila vakcinu, reč je o vakcini „Fajzer- Biontek“

Velika Britanija prva je zemlja u svetu koja je odobrila upotrebu vakcina kompanija „Fajzer“ i „Biontek“, a prve doze moći će da se prime već sledeće nedelje, javio je Rojters.

Kako prenosi RTS i drugi centralni mediji u Srbiji, britanska vlada je prihvatila preporuku tamošnje Agencije za lekove i zdravstvene proizvode i odobrila upotrebu vakcine „Fajzera“ i „Bionteka“ u borbi protiv Covida-19.

Ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok kaže da su svi standardi ispunjeni i da s vakcinacijom može da se krene već sledeće nedelje, a britanske vlasti su saopštile da je hitno odobrenje za primenu Fajzerove i Biontekove vakcine „istorijski trenutak“ u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Prema pisanju Anadolije vakcinacija u Nemačkoj biće besplatna i dobrovoljna i ljudi će dobijati pisma kada će doći njihov red za vakcinu. To je rekao nemački ministar zdravlja Jens Spahn.

Prve vakcine davaće se ili u centrima za vakcinaciju širom zemlje ili od mobilnih medicinskih timova koji će ići i u staračke domove da bi vakcinisali najugroženije osobe.

Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da će program vakcinacije verovatno biti aktiviran početkom januara, s tim da će njegovi prvi akteri biti osobe u staračkim domovima.

Širi deo stanovništva će, kako se očekuje, biti vakcinisan u periodu od aprila do juna, kazao je Makron, a prenosi Fonet.

Izvor: Rojters / RTS / N1 / Fonet / Beta / Anadolija

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar