U Srbiji još 7.804 slučaja koronavirusa, 54 osobe preminule

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije saopštilo je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.316 osoba, od kojih su 7.804 pozitivna na koronavirus. U poslednja 24 časa od posledica infekcije preminule su 54 osobe, ukupan broj smrtnih slučajeva je 2.116, a procenat smrtnosti 0.87%.

U bolnicama je hospitalizovano 8.489 pacijenata, a na respiratorima je 319 lica.

Od početka epidemije do danas u Srbiji je testirano ukupno 1.958.473 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod 241.831 osobe, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 1.795 korisnika i 853 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Epidemiološka situacija u Srbiji je teška, poručuje direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša i navodi da je Srbija možda sada na vrhu trećeg talasa epidemije koronavirusa.

“Bez obzira da li smo na vrhu trećeg talasa, situacija je i dalje veoma ozbiljna. Svakodnevno vidimo između šest i osam hiljada novoobolelih i to su velike brojke. Znamo da iza toga sledi veliki broj hospitalizacija i veliki broj umrlih”, rekao je Ivanuša.

Naveo je da su epidemiološki rizik predstojeći praznici.

Međunarodni konsultant za imunizaciju u Unicefu i Svetskoj banci Dragoslav Popović rekao je da su vakcine protiv Covida-19 svetlo na kraju tunela, ali upozorava da je taj tunel još uvek dugačak.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će “prave vakcinacije” biti najranije od aprila. On je rekao je da će do kraja ili početkom godine u Srbiju stići manja količina vakcina, da će vakcina biti na proleće, ali da će je dovoljno biti na jesen i da se nada da će biti i leka.

“Do leta nama predstoji borba da sačekamo vakcinu i da spasimo što više života”, poručio je Lončar.

Imunolog Srđa Janković pozvao je građane da smanje sve kontakte van svog domaćinstva i da Novu godinu dočekaju sa porodicom, bez okupljanja. Naveo je da su okupljanja sa razlogom zabranjena. Cilj mera koje su na snazi je da se spreči pogoršanje situacije, zatim da se stabilizuje stanje, a tek onda počne da se poboljšava.

“Još je rano pričati o poboljšanju situacije, ali je važno da ne vidimo više pogoršanje. Od toga će zavisi predlozi daljih mera. Naglasak nije samo na pooštravanju mera, već da se sprovode mere koje su na snazi”, naglasio je Janković.

Od početka pandemije u svetu je koronavirusom zaraženo više od 68.500.000 ljudi, od kojih se oporavilo preko 47,5 miliona. Od posledica Covida-19 preminula su 1.563.132 lica.

T. Petrov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS / N1)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar