U Srbiji 4.080 novih slučajeva, preminulo još 49. Početak vakcinacije već naredne sedmice

Prema poslednjem preseku stanja u Srbiji je registrovano još 4.080 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 49 pacijenata, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U poslednja 24 časa testirane su 16.022 osobe, a na respiratorima je 313 pacijenata. Hospitalizovana je 9.651 osoba, dok je procenat smrtnosti 0.90%.
Stav čitavog medicinskog dela Kriznog štaba bio je da nema uslova za popuštanje mera, a do produženja radnog vremena nekih objekata, došlo je na zahtev Privredne komore Srbije i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

On je u uključenju na N1 kazao da je medicinski deo Kriznog štaba već tražio da se obustave letovi iz Britanije i ka njoj, a kada će to biti sprovedeno zavisi od drugih pitanja i dodao da se još ne zna sa kakvim merama ćemo dočekati Novu godinu, jer se mere ne donose unapred, nego u realnom vremenu.

Govoreći o produženju radnog vremena nekih objekata do 20:00 sati, Janković je naveo da je ta mera doneta nakon diskusije. Iako je stav epidemiologa da nema uslova za popuštanje mera, konstantovano je da postoje uslovi da se tom zahtevu drugog dela Kriznog štaba udovolji i saglasili su se, naveo je on i dodao da to ipak ne znači da postoje uslovi za popuštanje mera.

U međuvremenu je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio da je doneta definitivna odluka da u Beogradu ne bude masovnog okupljanja za doček Nove godine i apelovao na sugrađane da vode računa i za ostale praznike zbog ozbiljnosti situacije.

„Moja poruka sugrađanima je da se disciplinovano pridržavamo propisanih mera, a ne da čekamo kazne. Znam da su sugrađani iscrpljeni i da su već mnogo puta čuli pozive i ove molbe, ali to je neophodno“, rekao je Radojičić za televiziju „Prva“.

Kako prenosi Beta, on je naveo i da se mora voditi računa o balansu između pooštravanja mera i eventualnog popuštanja mera, kao što je sada slučaj.

„Кao lekar uvek imam dozu straha i zabrinutosti kada popuštamo mere, ali sa druge strane svestan sam da bi funkcionisao zdravstveni sistem, mora da funkcioniše i privreda, kao i uslužne delatnosti“, naglasio je Zoran Radojičić.

Prvi kontingent Fajzerovih vakcina koji je stigao jutros u Srbiju transportovan je na Institut „Torlak“ i nakon provere u laboratoriji krenuće imunizacija stanovništva, javila je RTS.

Ove vakcine moraju da se transportuju i čuvaju na -70 stepeni, a osim sporadičnih blagih reakcija drugi neželjeni efekti vakcine nisu zabeleženi.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je rekao da se početak vakcinacije tom „Fajzerovom“ vakcinom, očekuje već naredne nedelje, odmah po dobijanju dozvole republičke Agencije za lekove.

Izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Prva TV / Tanjug

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar