Vlada proglasila elementarnu nepogodu u poplavljenim opštinama, među njima i sve četiri u Pirotskom okrugu

Vlada Srbije donela je na svojoj jučerašnjoj sednici odluku o proglašenju elementarne nepogode u dvadeset opština na teritoriji Republike, u kojima su usled obilnih kiša i padavina, stradali brojni objekti i infrastruktura.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Niš, Leskovac, Pirot, Vranje, Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka, Babušnica, Bojnik, Prijepolje, Tutin, Prokuplje i Crna Trava, navodi Vlada u svom saopštenju.

Ovom odlukom biće pokrenut mehanizam Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za upućivanje pomoći za obnovu oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, objekata javne namene u javnoj svojini i infrastrukture, navedeno je posle jučeršnje sednice.

This image has an empty alt attribute; its file name is 243-1024x683.jpg

Vlada Srbije je takođe obezbedila sredstva u iznosu od 600.000.000 dinara za obnovu komunalne infrastrukture i vodotokova oštećenih u poplavama u junu prošle godine, koja će biti distribuirana preko jedinica lokalne samouprave, stoji u toj informaciji.

Kako je navedeno, neophodno je u što kraćem roku uputiti sredstva za saniranje štete, s obzirom na to da je poplavni talas naneo ozbiljna oštećenja na objektima za vodosnabdevanje i kanalizacionoj mreži.

Takođe su oštećeni i uništeni mostovi i pokrenuta klizišta na putnim pravcima, što je prouzrokovalo poremećaj ili prekid saobraćaja, stoji u sopštenju Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar