Konstitutivna sednica Skupštine Srbije 1. avgusta

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta za ponedeljak, 1. avgust od 10:00 časova.

Dačić je u izjavi za Tanjug rekao da je jasno definisan dnevni red, na kojem je prva tačka verifikacija mandata narodnih poslanika, što se smatra konstituisanjem skupštine. Na dnevnom redu su, kako je naveo, i izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Po Ustavu i zakonu, konstituisanje skupštine podrazumeva verifikaciju najmanje dve trećine mandata narodnih poslanika, što znači da ne mora na istoj sednici da se završe i ostale tačke dnevnog reda, objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, rok za konstituisanje Skupštine je 30 dana od dobijanja završnog izveštaja o rezultatima parlamentarnih izbora.

On je naveo da prema Poslovniku prvoj sednici predsedava najstariji poslanik, što je u ovom slučaju Vladeta Janković, dok mu u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata, stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar