U sredu u Dimitrovgradu prezentacija projekta o stvaranju uslova za obnovu šumskih predela

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu u sredu, 14. decembra u 17:00 časova biće održana radionica na kojoj će biti prezentovan projekat „Stvaranje uslova za obnovu šumskih predela (FLR) na političkom, praktičnom i tržišnom nivou u cilju postizanja neutralnog stanja degradiranosti zemljišta (LDN) u Srbiji“.

Projekat koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF – Global Environment Facility) sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Agencijom za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih Nacija (UN FAO) kao implementacionom agencijom.

Cilj projekta je promocija obnove šumskih predela (FLR) radi postizanja neutralnog stanja degradiranosti zemljišta (LDN) putem oporavka i restauracije prioritetnih predela koji su u stanju da pružaju eko-sistemske usluge i pristup hrani, ali i stvaranje mehanizama za postizanje neutralnog stanja degradiranosti zemljišta i njegovo praćenje na nacionalnom nivou.

Pored toga, projekat stvara osnov za budući projekat koji bi se finansirao iz Globalnog kllimatskog fonda (GCF), a koji treba da poveća obim uspešnih primera obnove šumskih predela i na taj način doprinese rešavanju obaveza iz UNCCD-a za povećanjem površine pod šumama u Srbiji na 41% do 2050. godine. Uzimajući u obzir specifičnosti pojedinih krajeva Srbije i različite oblike erozije i degradacije zemljišta, projekat se odvija u dve
ogledne opštine – Dimitrovgrad i Kikinda.

Na radionici će biti predstavljeni osnovni elementi projekta i plan rada, ali će u interaktivnom radu sa učesnicima biti identifikovane i zainteresovane grupe i pojedinci za direktno učešće u projektu. Projekat posebnu pažnju poklanja rodnoj ravnopravnosti i učešću žena u ostvarivanju prihoda koji dolaze iz šume.

Radionici će prisustvovati Predrag Jović, UN FAO koordinator projekta, prof. dr Suzana Đorđević Milošević sa Univerziteta Singidunum iz Beograda i dr Vladan Popović iz Instituta za šumarstvo iz Beograda.

Izvor: UN FAO, Beograd

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar