Nove usluge MUP-a na portalu eUprava

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je nove elektronske usluge – e-Saglasnost i e-Uverenje o državljanstvu na portalu e-Uprava. Ovo će građanima olakšati i ubrzati dobijanje potrebnih dokumenata, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Za uverenje o državljanstvu, koje je do sada bilo jedan od najtraženijih dokumenata koji su se izdavali na šalterima opština može se podneti zahtev na portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili poručiti na kućnu adresu.

Građanima je od sada na raspolaganju sedam novih elektronskih usluga MUP-a, koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: Izjava/saglasnost za izdavanje lične karte maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za izdavanje pasoša maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za prijem u državljanstvo Republike Srbije maloletnog deteta i Izjava/saglasnost za prijavu prebivališta maloletnog deteta, državljanina Republike Srbije.

Takođe, nove elektronske usluge su i Punomoćje za preuzimanje pasoša, Saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, državljanina Republike Srbije na adresu nekretnine čiji je vlasnik/suvlasnik, kao i Opoziv izjave/punomoćja/saglasnosti.

Da bi korisnik koristio usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnost potrebno je da bude prijavljen na portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, stoji u saopštenju.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar