Izložba ikona Miće Mitića 7. aprila u galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu

U galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu u petak, 7. aprila u 19:00 časova biće otvorena izložba ikona akademskog slikara iz Dimitrovgrada Miće Mitića pod nazivom “Magija vere – magija umetnika? Ili kada se svetlosti put plete”.

“Ovo će biti izložba vizantijskih ikona. Vizantijska ikona podrazumeva da je kanonska ikona i da se može koristiti za bogoslužbene potrebe. U Pirotu ću izložiti 41 ikonu i nekoliko većih formata rađenih na platnu. Ove ikone sam radio u protekle dve godine”, kazao je za FAR Mitić.

Mićo Mitić je rođen 1956. godine u Dimitrovgradu. Radio je kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi “Hristo Botev”. Završio je visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, Akademiju SPC za umetnosti i konzervaciju u Beogradu, kao i magistarske studije na likovnoj akademiji u Sofiji.

Samostalno je izlagao u Zrenjaninu, Beogradu, Dimitrovgradu, Sofiji, Treleborgu, Kopenhagenu i Pirotu, a učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i imao više angažovanja na projektima u javnom prostoru kao grupni i samostalni saradnik. Mitić je bio i čest učesnik likovnih kolonija, kako u Srbiji, tako i van nje, među kojima je naravno i ona u Poganovskom manastiru.

Mićo Mitić je autor raskošnog senzibileteta i vlada raznorodnim tehnikama i formama, a nije rob nijednog usmerenja, te ga ima od gotovo apstarktnog enforemala, preko portreta, aktova i kompozicija bliskih akademizmu, potom reminiscencija i replika dalekih i velikih autora kasne ranesanse i vremena reformacije, pa do kanonizovanih fresaka i ikona vizantijskog stila.

FAR je u okviru serijala o caribrodskim umetnicima 2021. godine napravio TV portret o ovom umetniku, slikaru, freskopiscu i likovnom pedagogu.

A. Todorov

Foto: iz arhive FAR-a

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar