Opštini Dimitrovgrad oko 2,5 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine za poboljšanje kvaliteta vazduha

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je u Palati Srbije u Beogradu ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i sa 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta, kojima se dodeljuju sredstva u skladu sa ovogodišnjim konkursom Ministarstva. Među loklanim samoupravama koje su potpisale ugovore sa ministarkom našla se i opština Dimitrovgrad.

Vujović je rekla da će Ministarstvo i ove godine, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, sprovesti značajne projekte u mnogim gradovima i opštinama, posebno skrenuvši pažnju na to da će se veliki projekti sprovoditi u sredinama koje beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu.

Član Opštinskog veća Opštine Dimitrovgrad Slavoljub Manoilov potpisao je sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović ugovore za zamenu kotlova i nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnice u predškolskoj ustanovi “8. septembar”, u objektu “Leptirić”.

Opštini Dimitrovgrad su Ugovorom o sufinansiranju realizacije projekata smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora u 2023. godini, na osnovu Javnog poziva Ministarstva, dodeljena novčana sredstva u iznosu od 800 hiljada dinara, tako da je u 2023. godini izdvojeno ukupno milion dinara za ovaj projekat.

Projekat podrazumeva dodelu subvencija u iznosu od 100 hiljada dinara za zamenu kotla efikasnijim (na biomasu ili pelet) po pojedinačnoj prijavi i odnosi se na domaćinstva, odnosno individualna ložišta, sa teritorije opštine. Javni poziv za zamenu kotlova efikasnijim opština Dimitrovgrad će sprovoditi u ovoj godini.

Ugovorom o sufinansiranju realizacije projekta nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2023. godini Opštini Dimitrovgrad su dodeljena novčana sredstva u iznosu od 1.764.176 dinara od strane Ministarstva za zamenu i ugradnju kotlarnice na pelet u predškolskoj ustanovi “8. septembar” u objektu “Leptirić”. Ukupna vrednost projekta iznosi 2.205.220 dinara.

U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, Ministarstvo zaštite životne sredine je ove godine opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.

A. Todorov

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar