FAO pomaže pošumljavanje 100 hektara privatnog zemljišta u Dimitrovgradu

U opštini Dimitrovgrad je započela realizacija FAO projekta „Stvaranje uslova za obnovu šumskih predela na političkom, terenskom i tržišnom nivou u cilju postizanja neutralnog stanja degradiranosti zemljišta u Srbiji“. Cilj projekta je promovisanje i primena dobrih praksi za obnovu šumskog zemljišta i zaustavljanje degradacije zemljišta u Srbiji. Ovaj projekat je uvod u obimniji, dugotrajniji i finansijski mnogo veći projekat koji doprinosi odluci Vlade Srbije da šumske površine poveća na 41% nacionalne teritorije do 2050. godine.

Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom. Prema podacima JP Srbijašume, ukupna površina šuma u Srbiji iznosi 2.252.400 ha, što je 29,1% od ukupne površine teritorije države i znatno je niža od evropske koja dostiže 46%. Površina šuma u Srbiji u odnosu na broj stanovnika iznosi 0,3 ha po stanovniku. Srbija planira da se do 2050. godine šumovitost podigne na 41,4% ukupne teritorije. Stepen šumovitosti opštine Dimitrovgrad iznosi 30,7%, odnosno 148km2 teritorije opštine.

Dimitrovgrad je uz Kikindu jedna od dve pilot opštine u kojima će 2023-2024. godine biti testiran model pošumljavanja i pripremljeni uslovi na političkom, terenskom i tržišnom nivou za buduće aktivnosti pošumljavanja velikog obima. To znači, usaglašenost politike svih državnih i lokalnih aktera vezanih za pošumljavanje, definisanje jasnih indikatora ugroženosti šumskih i drugih površina, definisanje načina da se one privedu željenoj nameni i načina finansiranja da se to uradi.

Odgovarajuće investicije za obnovu šumskog zemljišta će biti odobrene i prilagođene specifičnoj biofizičkoj i socioekonomskoj situaciji korisnika zemljišta kroz participativni proces razvoja kapaciteta sa nizom zainteresovanih strana i davalaca usluga. Biće besplatno urađeni stručni elaborati za pošumljavanje do 100 hektara u svakoj od opština. Elaborati će biti urađeni u skladu sa uslovima na konkretnoj parceli i željama vlasnika da buduću šumu koristi za proizvodnju drveta, šumskog voća, pečuraka i drugih proizvoda ili za turističke aktivnosti u prirodi itd. Kroz ovaj projekat će vlasnici površina za buduće pošumljavanje biti obučeni i kako da se prijavljuju na konkurse za sredstva za pošumljavanje ili besplatne sadnice. Za učešće u projektu nije potrebno da domaćinstvo bude registrovano u Ministarstvu poljoprivrede.

Početkom juna meseca 2023. godine u Dimitrovgradu je održan sastanak stručnog osoblja FAO projekta sa vlasnicima parcela za pošumljavanje i drugim zainteresovanim pojedincima i organizacijama gde je odgovoreno na pitanja, predloge i sugestije učesnika projekta. Novi sastanak sa novim zainteresovanim pojedincima i organizacijama je planiran za kraj juna.

Zainteresovani vlasnici parcela za pošumljavanje mogu da se prijave za učešće na sastanku sa predstavnicima FAO projekta putem telefona: 063 498 221 (Sneža Tošev Milanov) i 065 520 1570 (Slobodan Milošević).

S. Ivanov

Foto: FAR / Sneža Tošev Milanov

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar