Po treći put susreti sela u Smilovcima vrlo uspešno organizovani

U Smilovcima su dan posle Svetog Kirika i Julite održani Miholjski susreti sela. Toj manifestaciji Smilovci je treći put domaćin i prema rečima predsednika mesne zajednice Slobodana Koleva iskustvo pri organizovanju im je bilo od koristi, ali je i ovaj put za uspešnu pripremu bio presudan angažman samih Smilovčana.

Miholjski susreti sela pored svečarskog, tradicionalno imaju i takmičarski deo. U nadmetanju dece koja su skakala u džeku prvo mesto je osvojila Lena Veličkov, koja je branila boje domaćina. Na drugoj poziciji je bila Nikolija Vujisić, a kao treći je završio Veljko Stojanov.

U disciplini nadvlačenje konopca prvaci su postali predstavnici Lukavice, drugi su bili takmičari iz Željuše, a kao treća je zavšila ekipa Lovci. Veliku pažnju prilično brojne publike privuklo je bacanje kamena s ramena gde je kao prvoplasirani završio Lazar Kostov, na drugom mestu se našao Josip Gračan, a treći je bio Dejan Todorov.

Glavno takmičenje oko koga se skupilo najviše zainteresovanih je bilo pripremanje gulaša. Učestvovalo je 15 ekipa, a posle dugotrajnog degustiranja i većanja stručnog žirija pokazalo se da najbolji gulaš spremaju Smilovčani. Kulinarima iz Lukavice je pripalo drugo mesto, dok je ekipa Familija završila kao trećeplasirana.

Održano je takmičenje u igranju i u pevanju. Najubedljiviji igrači su bili Lukavčani i Lukavčanke, a najboljeg pevača su imali domaćini iz sela Smilovci. To je bio Dejan Todorov. Za najbolji orkestar proglašen je duo Coci i Deki, a u uveseljavanju posetilaca, takmičara i namernika zapažen doprinos dali su i članovi duvačkog orkestra Zabrđe.

Svim pobednicima su uručena priznanja, a sa svoje strane Ministarstvo za brigu o selu uputilo je zahvalnicu opštini Dimitrovgrad za dobru organizaciju manifestacije. Takođe su date zahvalnice i svima koji su bili učesnici, takmičari ili su na bilo koji način pomogli u organizaciji i popularizaciju tog događaja.

Ovogodišnji Miholjski susreti sela su bili prilično dobro posećeni, ali je tačan broj nezahvalno procenjivati jer je manifestacija u većem delu imala formu opštenarodnog veselja. Koliko je taj događaj bio dobro posećen neka posluži kao ilustracija zapažanje reportera FAR-a koji je nabrojao preko 80 parkiranih automobila.

Ovaj događaj je održan uz podršku Turističke organizacije Caribrod i pod pokroviteljstvom opštine Dimitrovgrad.

Ministarstvo za brigu o selu je za organizovanje manifestacije ove godine opštini Dimitrovgrad odobrilo oko 490.000 dinara, dok je učešće opštine iznosilo 150.000 dinara.

A. Todorov

Foto: Slobodan Aleksić Ćosa

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar