Lepote u okolini Vlasine: Uspon na pet vrhova Vardenika

Najvažnije je i najteže popeti se iz sela Topli do na prvi vrh Vardenik planine, onaj najviši – Veliki Strešer (1876 m). Potom – uspon na preostala četiri vrha na glavnom, najvišem bilu Vardenika – na Mali Strešer (1757m), na Paćin vrh (1727 m), na vrh Obršina (1734 m) i na vrh Perina čuka (1699 m) – ni osetiti se neće! Ovo je glavna osobenost, u sportskom smislu, uspona na pet vrhova na glavnom bilu Vardenik planine. A ostali aspekti, neminovno će se pojavljivati i ostvarivati na ovoj predivnoj planini, u ovom čudesnom prirodnom ambijentu u okolini Vlasinskog jezera.

Još jedna zlatna stranica ispisana je u zlatnom jesenjem danu, na zlatnoj Vardenik planini i njenih pet zlatnih vrhova, na akciji Planinarskog društva “Preslap”, održanoj u nedelju, 1.oktobra. Planinarsko društvo “Preslap”, inače, na svake dve godine organizuje jesenji uspon na pet vrhova Vardenika, a ove godine, zanimljivo, ovo je bila druga akcija čija su odredišta bila ovih pet vrhova – podsetimo, 4. juna, izveden je planinarski maraton kada je naša družina prešla od planine Besne kobile na Vardenik planinu. Ovoga puta 43-oje planinarki i planinara, a među njima i poznati biciklista Dalibor Stanković, upustili su se u izazov, ali i u iščekivanje susreta sa nestvarnom lepotom Vardenika, najviše planine u okolini Vlasinskog jezera. Odigralo se sve onako kako je i bilo najavljivano – da će uspon od fabrike vode u Toplom dolu do vrha Veliki Strešer, najvišeg vrha Vardenika i opštine Surdulica, a uopšte i najviše tačke oko Vlasinskog jezera, biti i najzahtevnija deonica na ovoj akciji, teža nego potonji odlazak na još četiri vrha Vardenika.

Planinarsko društvo “Preslap”, na svakoj svojoj akciji na Vardeniku, za uspon na Veliki Strešer, isključivo ide obilaznom stazom, koja je nešto blaža, i u prvom delu je široka i vodi pored dve kućice za fabriku vode. Ni u kom slučaju Planinarsko društvo “Preslap” ne izvodi uspone na Veliki Strešer najstrmijom stazom pored baba Bosiljkine kuće. Ovom nešto blažom stazom Planinarsko društvo “Preslap” izvodi i spuštanja sa Velikog Strešera. Ipak, ma koliko blaža staza bila kojom akcije izvodi Plainarsko društvo „Preslap“, ova staza itekako u svojoj središnjici ima izuzetno strme deonice, ne tako duge, ali strme.

Vodički tim maksimalno je usporio brzinu kretanja ka Velikom Strešeru, pravljeni su česti odmori, koji su bili neophodni, kako bi svi iz družine, bezbedno i sa što manje iscrpljivanja, i izašli na “krov Surdulice”. Vodički tim činili su Miroslav Dokman, Vladimir Mitrović i Nenad Aleksandrov. Tako je skulptor i slikar iz sela Rajčilovci, kod Bosilerada, popularni “heroj Bosilegrada”, po prvi put uključen u vodički tim masovnih akcija Planinarskog društva “Preslap” i besprekorno je odigrao svoju vodičku ulogu. Kao što i Planinarsko društvo “Preslap” besprekorno, sa radošću i lakoćom izvodi masovne akcije, i uvek “ide u susret masovnim akcijama”.

Pomešali su se na ovoj akciji veliko drugarstvo i izuzetno lepa atmosfera u samoj družini, i česte, veoma lepe i zanimljive promene prikaza Vardenika i okoline, koje je oslikala priroda. Iz trena u tren, vrhovi Vardenika bili najpre prekriveni oblacima, onda bi se oblaci povlačili. Ponekad, ne bi se sa vrhova videlo ništa, a onda bi se otvorio panoramski pogled na Vlasinsko jezero i okolne planine. Upravo se sa Velikog Strešera nije moglo videti niša od ovolike lepote u bližoj i daljoj okolini. Sa ostalih vrhova koliko-toliko dobar vidik se pojavljivao.

Zapravo, najčistiji pogled nastao je kasno popodne, prilikom silaska od podnožja kupe Velikog Strešera, onom najstrmijom deonicom, koja je tog jutra, prilikom uspona, bila i najteža.

I na kraju, svi iz družine su se popeli na svih pet vrhova i sa Vardenika bezbedno spustili. Bez odustajanja i bez izuzetaka. Možda i najteži trenutak akcije bio je njen završetak, kada su se veliki ljubitelji Vlasine i prirode uopšte, svakako samo privremeno, sa predivnim Vardenikom morali rastati.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar