Koalicija za slobodu medija i CRTA: Država da garantuje da medijski zakoni neće biti zloupotrebljeni

Koalicija za slobodu medija i organizacija CRTA zahvaljuju se svim građanima i građankama koji su podržali peticiju “Potpis protiv državne kontrole nad medijima“. Cilj peticije bio je da unapredi okruženje u kom rade novinari i mediji, a građanima i građankama omogući informisanje u skladu s Kodeksom novinara Srbije. Do momenta izglasavanja dva medijska zakona više od 7000 građana i građanki potpisalo je peticiju za samo 17 sati, navodi se u saopštenju.

“Nažalost, poslanici u Narodnoj skupštini Srbije nisu prihvatili da u predlozima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima:

1. Obrišu članove kojima se državnim preduzećima poput Telekoma Srbija omogućava da imaju medije u svom vlasništvu

2. Unesu odredbe koje omogućavaju sudsku i građansku kontrolu postupanja REM-a po žalbama građana i organizacija

3. Unesu odredbe kojima se ograničavaju funkcionerske kampanje i propisuju kriterijumi i metodologija na osnovu koje REM prati izveštavanje medija tokom izbornih kampanja.

Usvajanjem oba medijska zakona bez prihvatanja amandmana kojima bi se uredile ove tri oblasti Srbija i dalje selektivno prihvata evropske vrednosti i načela i time ne pokazuje privrženost kad je u pitanju članstvo u EU, jer:

1. Novi zakoni dozvoljavaju državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije, čime se omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem

2. Novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana, pa tako ovo telo može da nastavi da žmuri na kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne polaže računa nikome

3. Novi zakoni nisu rešili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama, niti su obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsednik države i Vlade, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje i da o tome obaveštavaju građane”, kaže se u saopštenju.

Iz Koalicije za slobodu medija i Crte podsećaju, da su načela na kojima EU insistira u svom najnovijem Nacrtu Zakona o slobodi medija: ujednačeni pristup medijskom pluralizmu i nezavisnosti medija, i na taj način osiguravanje zaštite korisnika medijskih usluga od nezakonitog i štetnog sadržaja, smanjeni rizik povezan s neprimerenim javnim i privatnim uplitanjem u uredničku slobodu, osiguravanje transparentne i pravedne raspodele ekonomskih izvora na unutrašnjem medijskom tržištu tako da se povećaju transparentnost i pravednost merenja publike i raspodele državnog oglašavanja.

Kompanija Telekom, kojoj je sada i zvanično legalizovano vlasništvo u medijima, druga je na listi koja broji više od 800 organa vlasti koji nisu postupili ni nakon donetog rešenja Poverenika sa 63 neizvršenih rešenja. Ovo za firmu koja je u vlasništvu građana i građanki Srbije predstavlja vrlo upitan nivo transparentnosti.

“Nadamo se da će neka nova Vlada i Skuština imati više sluha i ispraviti današnju grešku, a do tada pozivamo nadležno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da uspostavi dodatne pravne garancije. Garancije koje će osigurati da upliv državnog vlasništva kroz Telekom neće ugroziti raznovrsnost medijskog sadržaja, izražavanje različitih ideja i mišljenja, ugroziti ureživačku politiku medija, ali i napraviti neravnopravne uslove na medijskom tržištu i tržištu oglašavanja u medijima. Koalicija za slobodu medija će budno pratiti razvoj situacije na medijskoj sceni Srbije”, stoji u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Izvor: NUNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar