Prijava za besplatne udžbenike do 15. aprila

Osam kategorija učenika osnovnih škola imaju pravo na besplatne udžbenike za 2024/2025. godinu, a iz Osnovne škole “Hristo Botev” pozivaju roditelje da se prijave školi i da potrebnu dokumentaciju dostave do 15. aprila.

Pravo na besplatne udžbenike koji se finansiraju iz budžeta Republike imaju učenici iz socijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), a roditelji ili staratelji uz prijavu treba da dostave i rešenje kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći.

Đaci iz porodica u kojima se školuje troje i više dece takođe mogu dobiti besplatne udžbenike, s tim da njih dobijaju deca koja su učenici osnovne škole.

“Ukoliko osnovnu škola pohađa više dece iz porodice koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete/deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje bez obzira na redosled rađanja. Roditelji uz prijavu treba da dostave potvrdu obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika” – kažu u dimitrovgradskoj školi.

Učenici iz porodica u kojima je samo jedan roditelj takođe imaju pravo na besplatne udžbenike, a uz prijavu moraju da dostave rešenje (kopiju) kojim se utvrđuje svojstvo roditelja, odnosno umrli list za drugog roditelja.

Besplatni udžbenici sleduju i osnovcima koji boluju od retke bolesti (uz prijavu dostavljaju izveštaj lekara), učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i đaci koji osnovno školsko obrazovanje vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, uključujući i IOP-3.

“Iz budžeta će se finansirati i udžebnici za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu i učenici koji obrazovno -vaspitni rad ne ostvaruju po individualno obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, brajevo pismo, elektronski format), kao i učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formata, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku” – kažu u školi.

Za besplatne udžbenike obavezna je prijava školi, prijavni obrazac se preuzima kod odeljenjskog starešine i sa potrebnom dokumentacijom se dostavlja odeljenjskom starešini najkasnije do 15. aprila.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar