NSZ raspisala konkurse za 2024. godinu – 7,75 milijardi dinara za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 12 javnih poziva za direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenima, za šta je iz budžeta izdvojeno 7,75 milijardi dinara. Iz NSZ-a kažu da će na taj način biti uključeno više od 23.000 osoba.

Kao i prethodnih godina, težište će biti na teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih građana – mladima u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama, osobama bez završenog srednjeg obrazovanja i osobama koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, starijima od 50 godina, Romima i Romkinjama, osobama sa invaliditetom, korisnicima novčane socijalne pomoći, građanima koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci i žrtvama porodičnog nasilja.

Konkursi su raspisani 5. aprila, a većina javnih poziva biće otvorena do 29. novembra 2024. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za pojedine mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar 2024. godine.

“Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 15. maja, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra ove godine” – kažu iz NSZ-a.

Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje, prema mestu rada osoba ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.

Iz NSZ-a kažu da će dodatni novac za finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja biti obezbeđen i od strane lokalnih samouprava, kako kroz zajedničko finansiranje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, tako i kroz samostalno finansiranje, uz tehničku podršku NSZ.

Sve informacije u vezi raspisanih javnih poziva biće dostupne na internet stranici www. nsz.gov.rs, putem zvaničnih stranica na društvenim mrežama kao i u svim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar