Održan javni sastanak o rudniku u Mazgošu

U Dimitrovgradu je juče, uprkos zahtevima za odlaganje, održan Javni sastanak na kome su razmatrarane primedbe i sugestije u vezi nacrta odluke o izradi plana detaljne regulacije za ležište “Mazgoš”. Ovaj javni skup je Opština Dimitrovgrad prvovobitno zakazala za 12:00 sati, ali su građani koji su podneli primedbe, kao i neki od opozicionih odbornika, tražili odlaganje zbog poklapanja njegove satnice sa vremenom sahrane Zorana Petrova, šefa odborničke grupe “Srbija protiv nasilja”. Opština je termin održavanja pomerila za dva sata, što je deo učesnika javne rasprave, kao i deo građana koji su želeli da učestvuju ocenili kao neprimereno.

Sastanku je prisustvovalo svega nekoliko građana koji imaju imovinu u selu Mazgoš, kao i svi odbornici liste “Srcem za Dimitrovgrad”. Njihove kolege iz odborničke grupe “Srbija protiv nasilja” koji su takođe podneli primedbe na nacrt odluke, nisu prisustvovali ovom sastanku zbog sahrane šefa njihove odborničke grupe.

Osim sekretara Skupštine opštine Dimitrovgrad koji je vodio Javni sastanak i službenice iz opštinskog Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo, sastanku nije prisustvovao ni jedan član Opštinskog veća, kao ni drugi službenici koji imaju nadležnosti u oblasti zaštite životne sredine i ekonomskog razvoja. Na sastanku nije bilo ni predstavnika firme “Vuković Benz” koja planira da pokrene eksploataciju lignita u Mazgošu.

U uvodnom delu sastanka je rečeno da je podneto ukupno 38 primedbi, od kojih su 26 iste sadržine. Veći deo primedbi se odnosio na isticanje potencijalne ekološke štete koja bi bila načinjena ponovnim otvaranjem rudnika, ali je od strane građana ukazano i na početnu netransparentnost opštinskog rukovodstva tokom pregovora sa predstavnicima firme “Vuković Benz”, kao i na efekat koji bi realizacija namere investitora imala na razvoj turizma. Građanima je data informacija da će svi vlasnici parcela koje su obuhvaćene planom detaljne regulacije, ukoliko to žele, imati mogućnost da tokom izrade ovog dokumenta podnesu zahtev da se njihova imovina izuzme iz budućeg eksploatacionog polja.

Prisutni građani su izneli primedbu i na način obaveštavanja o terminu javnog sastanka, te da vest o održavanju ovog skupa nije objavila većina lokalnih medija. Po rečima učesnika iz sela Mazgoš, to je sprečilo neke od građama da učestvuju jer nisu mogli svoje obaveze da blagovremeno usklade i prisustvuju skupu.

Opština Dimitrovgrad će nakon ovog sastanka, a u roku od 15 dana, sačiniti Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi i objaviti ga na svojoj internet stranici.

Po završetku javnog sastanka niko od predstavnika Opštinske uprave, obrađivača plana i učesnika skupa nije bio voljan da da izjavu pred kamerom FAR-a.

S. P.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar