a
 

Kukuruz dobro rodio, kreće i setva pšenice

Toplo i sunčano vreme omogućilo je poljoprivrednim proizvođačima u Nišavskom i Pirotskom okrugu da već u drugoj polovini septembra krenu sa berbom kukuruza. Berba ove kulture je u punom jeku, a prema rečima agrostručnjaka prinosi kukuruza u Pirotskom okrugu su oko 4,5 tona po hektaru.

Sunčano vreme je pogodovalo nalivanju zrna, ali je došlo i do isušivanja zemljišta.

Na pojedinim parcelama startovala je i setva ozime pšenice. Agronomi kažu da je za normalno odvijanje ovog važnog posla potrebno da padne između 20 i 30 litara kiše. Iako je optimalni rok za setvu do 25. oktobra, zbog sušnog perioda, suve zemlje i teške obrade zemljipta, mnogi ratari će sejati i izvan ovog roka.

P. Videnov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar