a

Film „Smrt majke Jugovića“ premijerno na 16. “Balkanimi”

Film „Smrt majke Jugovića“, čiji je producent „Dom kulture Studentski grad“ biće premijerno prikazan na 16. Evropskom festivalu animiranog filma „Balkanima“, koji će biti održan od 1. do 6. oktobra u „Domu kulture Studentski grad“ (DKSG) u Beogradu, rečeno je na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a.

This image has an empty alt attribute; its file name is 607-1024x683.jpg

O filmu, ideji, inspiraciji i procesu nastanka govorio je njegov autor Mihajlo Dragaš. Milan Milosavljević, selektor i glavni organizator festivala, naveo je da će na ovogodišnjoj „Balkanimi“ u takmičarskom i netakmičarskom delu biti prikazano 125 kratkih animiranih filmova iz 25 evropskih zemalja.
Selektori festivala Nebojša Petrović i Mina Sablić govorili su o njegovim propozicijama i kako su birali filmove. Oni si istakli da raste broj dokumentarnih animiranih filmova, kao i da je najčešća tema „uticaj modernih tehnologija na život savremenog čoveka“. Najavili su i radionice, predavanja i izložbe na temu animacija.

„Balkanima“ će se zatvoriti radionicom „24 sata crtanja stripa“, koja se održava već 15 godina prve subote oktobra, u umetničkim školama, galerijama i kulturnim centrima širom sveta. Ove godine će se prvi put održati u Srbiji u Domu kulture „Studentski grad“. Organizator i realizator radionice je Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG.

This image has an empty alt attribute; its file name is 608-1024x683.jpg

Na kraju je govorio direktor DKSG, Boris Postovnik, koji je izrazio žaljenje što iz tehničkih razloga neki filmovi nisu ušli u program festivala i obećao da će sledeća „Balkanima“ biti u mnogo boljim tehničkim mogućnostima, pa će tako šansu dobiti i tehnički zahtevnije animacije.

S. Aleksić, Beograd

Foto: Pres centar UNS

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar