a

Kiša prija pšenici i kukuruzu

U zavisnosti od rejona i područja, ozima pšenica polako ulazi u fazu nalivanja zrna, a poslednje padavine dobrodošle su ovoj ratarskoj kulturi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 69-1024x683.jpg

Prema rečima agrostručnjaka, nedostatak vlage u zemljištu u prethodnom periodu zadavao je velike probleme ratarima. Naime, još od jesenje setve nije bilo dovoljno kiše, a i snega tokom zime, pa su biljke trpele posledice, te je ovaj kišoviti period koji je zahvatio Srbiju itekako pogodovao za dalji razvoj hlebnog žita.

This image has an empty alt attribute; its file name is 70-1024x683.jpg

Agronomi kažu da je kiša potrebna i prolećnim kulturama, a posebno prija razvoju kukuruza. Imajući u vidu da je setva ove okopavine kasnila zbog nepovoljnih vremenskih uslova i sušnog proleća, svaka kap kiše je dragocena za kukuruz, koji se najviše seje na ovom podneblju.

Promenljivo vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima meteorolozi RHMZ-a najavljuju i za narednu sedmicu, međutim, za drugu polovinu juna se prognozira toplo vreme, a leto će prema najavama sinoptičaran biti sušno i dugo,

 P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar