Sunčano i toplo u Srbiji, do kraja leta bez ekstremnih vrućina

Prema zvaničnoj prognozi RHMZ-a, u sredu u Srbiji sunčano i toplo vreme uz slab do umeren vetar severnih pravaca. Maksimalna temperatura od 29 do 32 stepena. U Vojvodini ponegde sa kišo i pljuskovima. Sunčano i toplo vreme i u Beogradu, temperatura oko 31 stepen.

Za četvrtak meteorolozi najavljuju sunčano i toplo vreme. Ponegde uz lokalni razvoj oblačnosti moguća je kratkotrajna kiša. Jutarnja temperatura od 15 do 20, a najviša dnevna od 28 do 32 stepena.

Već u petak biće promenljivo oblačno i toplo, ali nestabilno s kišom, pljuskovima i grmljavinom i maksimalnom temperaturom od 29 do 32 stepena. Iz RHMZ-a najavljuju lokalno količinu padavina i preko 10 litara za 3 sata uz pojavu grmljavine. Slično vreme i u subotu.

U periodu od 26. do 30. jula preovlađivaće promenljiv oblačno, toplo i nestabilno vreme sa loklanim pljuskovima i grmljavinom. Od utorka pretežno sunčano.

This image has an empty alt attribute; its file name is 317-1-1024x683.jpg

Kakav nas ostatak leta čeka

Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže za RTS da su prognoze na sezonskom nivou dosta nezahvalne i da će ostatak leta biti topao, ali bez ekstremno visokih temperatura od preko 35 stepeni.

“Biće toplo, u većini dana sunčano sa ovim temperaturama, oko 30 stepeni, možda negde oko 32, 33, 34 stepena”, dodao je Todorović.

Naveo je da svaki četvrti, peti ili šesti dan može da bude pljuskova lokalnog karaktera i onda tada eventualno može da bude manji pad temperature.

Može u avgustu eventualno dva-tri dana da maksimalna dnevna vrednost pređe tih 35 stepeni, ali to je vrlo mali broj dana, čak ispod proseka.

P. Videnov (izvor: RHMZ / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar