a

Tim naučnika sa Univerziteta Gete u Frankfurtu na Majni pod vođstovom Ivana Đikića, istraživača poreklom iz Hrvatske, otkrio je razlike između SARS-a i Covida-19 i identifikovao enzim SARS-CoV-2, koji je slaba karika virusa. Pokazalo se da inhibicija otkrivenog enzima blokira širenje virusa i pojačava antivirusni imunitet, piše Index.hr, prenoseći navode TV Nova i Hine.

„Pokazali smo zašto se razlikuju i zašto klinička slika može biti blaža na početku i kasnije smrtonosna kod covida, a zašto je kod SARS virusa vrlo aktivna na početku”, rekao je Đikić za TV Nova.hr.

„Značajno je zbog toga što smo pokazali gde je slaba tačka virusa. Virus ima evolucijski stvorene enzime koji mogu uticati na stvaranje novih virusa, ali u isto vreme na blokiranje našeg antivirusnog odgovora. Na taj način mi sada možemo preko blokiranja jednog virusa pogoditi tu slabu tačku virusa i pomoći da se virus prekine širiti. U isto vreme imamo pojačan imunološki odgovor kod organizma“, navodi taj naučnik.

Đikić napominje da je to otkriće vrlo važno ne samo za ovu pandemiju, nego i za eventualne nove, dodaje da su naučnici do otkrića došli u rekordnom vremenu i tvrdi da su ovakav uspeh postigli zahvaljujući globalnoj otvorenosti nauke, prenosi Index.hr.

„Sve je je to zato što smo bili vrlo otvoreni i imamo otvorenu nauku pa smo delili rezultate preko društvenih mreža, stvarali kolaboracije širom Evrope. Mnogi istraživači iz Nemačke i Holandije su doprineli reagensima, eksperimentima, tako da je jedinica koju smo imali u Frankfurtu bila potpomognuta sa šest drugih laboratorija iz Holandije i Nemačke i samo zajedničkim radom smo postigli ovaj uspeh“, rekao je Ivan Đikić.

Priredio: Slobodan Aleksić (izvor: index.hr. nova.hr, Hina)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar