Direktor Nišvilla nagrađen u Tirani

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević primio je u nedelju nagradu grada Tirane i organizacije „Syri Blu“ za podršku jazz muzici, interkulturalizmu i kulturnom dijalogu među mladim umetnicima.

Blagojeviću je nagrada uručena u sklopu programa festivala „Jazz in Albania“ koji je počeo u Tirani, tokom uvodne festivalske večeri na kojoj su nastupili učesnici projekta JAIN (Jazz i interkulturalizam), podržanog od strane programa „Kreativna Evropa“, a koji okuplja mlade muzičare iz Albanije, Italije i Srbije. Ovaj nastup bio je ujedno i završni koncert u sklopu dvogodišnjeg projekta koji je okupio šezdesetak mladih muzičara. Iste festivalske večeri nastupio je i niški jazz trio Moba.

Direktor Nišvila zahvalivši se na nagradi, podsetio je da saradnja sa organizacijom „Syri blu“ iz Tirane koja je partner u „JAIN“ projektu i organizator festivala „Jazz in Albania“ – traje već godinama, kako kroz uzajamno predstavljanje profesionalnih sastava iz Srbije i Albanije na ova dva festivala, tako i kroz ranije zajedničke projekte namenjene mladim muzičarima, među kojima treba pomenuti i „SaNiTi (Sarajevo – Niš – Tirana) youth jazz project“ – i naglasio da se ta saradnja mora nastaviti jer je to pre svega želja samih muzičara.

Podsećamo da je direktor Nišvilla pre dve godine dobio „Zlatni vek“ – najveću nagradu koju Ministarstvo kulture Bugarske dodeljuje stranim državljanima za promociju kulture – i do sada je jedini državljanin Srbije koji je dobio to prestižno priznanje.

Izvor i foto: Nišville

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar