a

U Srbiji 55 preminulih i 6.224 inficirane osobe

U poslednja 24 sata u Srbiji koronavirus je potvrđen kod 6.224 osobe. Preminulo je još 55 ljudi, a od početka epidemije 1.604 osobe, uz postotak smrtnosti od 0,91 %.

U bolnicama je 7.368 ljudi, a na respiratorima 253 pacijenta, stoji na sajtu Covid-19.

Na današnji dan, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare i odrasle virus je potvrđen kod 1.264 korisnika i 585 zaposlenih.

Kako javlja RTS, završena je sednica Kriznog štaba u punom sastavu. Na njoj je analizirana situacija sa koronavirusom i trajala je više od sat vremena.

Medicinski deo Kriznog štaba je nastavio zasedanje, kako bi preciznije definisali predlog novih mera, koje će zatim dostaviti vladi, kaže se u informaciji.

žTakođe je održan sastanak direktora Covid bolnica. Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović je rekao da u ovom trenutku ima kapaciteta, ali da oni nisu neiscrpni.

On je dodao da se pacijenti preraspodeljuju u bolnice prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i bolničkim kapacitetima.

Prema komparativnim podacima, sadašnji epidemijski talas je neuporedivo jači nego prethodni, kada je najveće opterećenje na zdravstveni sistem bilo 15. jula – 4.858 hosptalizovanih.

Taj broj je dostignut već 17. novembra, kada su 4.963 osobe bile u bolnici, a slično je i ako se porede pacijenti na respiratoru, jer je 22. jula zabeleženo 205 pacijenata na respiratoru, dok je sada ta brojka veća, a višestruko veća u odnosu na takozvani prvi talas, kada je najviše ljudi na respiratoru bilo 12. aprila – 146.

„Gužve koje su se dogodile po tržnim centrima na ‘crni petak’ i na drugim okupljanjima sigurno će za pet, do sedam dana dati rezultat kroz broj pozitivnih i obolelih“, ocenio je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemiolog Branislav Tiodorović, javlja Beta,

Beta prenoseći njegovu izjavu za „Blic“ precizira da Tiodorović smatra da se zaravnjenje epidemiološke krive može očekivati oko 10. decembra „samo pod uslovom da mere budu poštovane i da se svako ponaša odgovorno“.

Slobodan Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Beta / N1)

Foto: Mirjana Minja Milić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar