Počela masovna vakcinacija u Srbiji, preminulo 20 i zaraženo još 1.688 osoba

Od posledica kovida u Srbiji je preminulo 20 osoba, a koronavirusom je zaraženo još 1.688 ljudi. Testirane su 10.354 osobe, u bolnicama je 5.089 pacijenata, a na respiratoru 171, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Danas je održana sednica Kriznog štaba, posle koje je epidemiolog Predrag Kon rekao da se raspravljalo o epidemiološkoj situaciji i merama, a glavna tema je bila vakcinacija, koja će biti u fokusu i budućih sastanaka.

Kon je naveo da se epidemiološka situacija još uvek tretira kao nepovoljna, a informacije o početku masovne imunizacije, ocenio je kao ohrabrujuće i kazao da aktuelne mere ostaju na snazi do daljeg.

Naime, u Srbiji je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, gde gradovi obezbeđuju punktove za davanje, a građani se pozivaju da se prijave.

Tako je recimo u Niš dopremljeno više 5.100 doza kineske vakcine. Vakcinu primaju građani koji su se prijavili preko portala e-uprava i već za jedan sat vakcinisano više od 50 osoba, javila je RTS.

U Beogradu je isto tako počela masovna vakcinacija na 18 punktova, a na Sajmu se može dnevno vakcinisati više od 1.200 građana. Slično je i u Kragujevcu, Subotici i drugim gradovina Srbije.

Govoreći o tome predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije kazao da će danas ili sutra u Srbiju stići još 250.000 „Sputnjik “ vakcina, a da se očekuje da će uskoro preko Poljske biti nabavljena i četvrta vakcina od proizvođača „Astra-Zeneka“.

On je pozvao građane da se prijave u najvećoj mogućoj meri za vakcinaciju i kazao da da je napravljen najmoderniji informacioni sistem, tako da se za svaku vakcinu protiv koronavirusa koja je nabavljena zna ko je primio, kada i gde je primljena.

Sistem za prijavu, zakazivanje, praćenje vakcina i imunizaciju stanovništva Srbije protiv koronavirusa omogućava praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka davanja, rekao je direktor vladine Kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović i tako potvrdio Vučićevu izjavu, preneli su Fonet i Beta.

Ruska i kineska vakcina su kod nas u postupku registracije, objasnila je za N1 dr Anđelija Malenović sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Ona je dodala da se izdavanje dozvola obrađuje za mesec dana uz nadljudske napore ljudi iz Agencije za lekove.

Trenutno i „Sputnjik“ i „Sinofarm“ do pacijenata dolaze preko uvozne dozvole za lek koji nema dozvolu za promet. To nije nikakva novina i odluka koja je doneta sad, u Zakonu o lekovima je definisana, navela je Malenović. Kako je rekla, trajne dozvole u Srbiji se ne izdaju lako.

Izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta / Fonet

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar