Komedija “Kako smo spremali Gospođu ministarku” otvorila 16. BTF

Predstavom “Kako smo spremali Gospođu ministarku” Narodnog pozorišta iz Pirota sinoć je u Dimitrovgradu zvanično otvoren tradicionalni 16. po redu “Balkan teatar fest”. Radi se o komediji koju je režirao Spasoje Ž. Milovanović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 316-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 317-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 318-1024x683.jpg

U već poznatom tekstu Branislava Nušića “Gospođa ministraka”, u ovom pozorišnom komadu prepliću se i delovi komada Branislava Nedića “Kabare…Kabare”, Ane Đorđević” Autoputem”, “Škola za Manekene” Spasoja Ž. Milovanovića i “Divine Comedy”.

Citati i autocitati čine osnovnu strukturu teksta predstave „Kako smo spremali Gospođu ministarku“. Ona je nagomilano unutar i izvan pozorišno iskustvo svakog njenog dela. Svaki od tih delova igra samog sebe dok igra deo koji igra samog sebe dok se sprema Gospođa ministarka. Otuda je ova predstava ništa drugo do skroman doprinos razvoju teorije i prakse pozorišne umetnosti ovde i sada i posledice odnedavnog. Kao svojevrsna intriga, zavrzlama, trač i pretencioznost ne znači ništa drugo do nesigurnost u ispravnost stavova, zatečeno predznanje, svrsishodnost razmišljanja, ali u isto vreme predstavlja i podrazumeva sopstveno pravo suđenja, kaže o ovoj komediji režiser Milovanović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 319-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 320-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 321-1024x683.jpg

Glumac Aleksandar Radulović se u izjavi za medije zapitao da li će ova predstava biti zanimljiva publici, ali se pokazalo da ljudi koji dolaze da gledaju ovaj pozorišni komad zaista uživaju u njemu. Govoreći o reditelju Spasoju Ž. Milovanoviću, Radulović je rekao da je on stari prijatelj Pirotskog narodnog pozorišta i saradnja sa njim je, prema njegovim rečima, bila savršena što pokazuje i predstava “Kako smo spremali Gospođu ministarku”. Što se tiče pozorišta iz Pirota Radulović je kazao da se repertoar odvija nesmetano i dodao da je to jedini teatar u zemlji koji je u prošloj godini ostvario svoj kompletan plan i program.

This image has an empty alt attribute; its file name is 322-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 323-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 324-1024x683.jpg

Glumac Zoran Živković je nakon predstave rekao da je zadovoljan kako je dimitrovgradska publika odreagovala na samu predstavu. Navodi da je ovo jedan nov tekst koji je Spasoje napisao i režirao, čime je hteo da pokaže šta se to dešava iza kulisa, kako to nije baš sve jednostavno. Dodao je da je režiser pokušao da približi publici više nego što ona zna šta se dešava iza kulisa i na kraju je, kako kaže, ispala je predstava koja je veoma zanimljiva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 325-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 326-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 327-1024x683.jpg

Glumačku ekipu čine Zoran Živković, Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović, Natalija Geleban, Milan Nakov, Danijela Ivanović, Danica Mitić, Aleksandar Aleksić i Marijana Živković.

Autorsku ekipu pored reditelja čine scenograf i kostimograf Katarina Filipović, koreograf Danica Nicić, vokalni pedagog Anita Nikolić, dok je muziku za komad radio Stefan Filipović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 328-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 329-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 330-1024x683.jpg

Predstava je naišla na lep prijem kod dimitrovgradske publike, a komad je predstavljao veliko osveženje u doba korone kada su do sada mnogi kulturni događaji otkazani.

U okviru pratećeg programa BTF-a, glumci pozorišta “Hajde obraduj dan” iz Beograda izveli su danas za đake Osnovne škole “Hristo Botev” dečji komad “Svet bajki”.

“Balkan Teatar Fest” se nastavlja u petak, 26. februara kada na velikoj sceni Centra za kulturu gostuju glumci Udruženja umetnika “Artista” iz Beograda, koji će se predstaviti komadom “San o Mileni” u režiji Jelene Bogavac. Početak predstave zakazan je u standardnom terminu od 19:30 sati. Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se nabaviti na dan odigravanja predstave.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar