Opet preko 5.000 zaraženih u Srbiji, EU sprema „kovid pasoše“

U Srbiji je koronavirusom zaraženo još 5.446 lica, a od kovida su preminule 32 osobe, navodi sajt covid19.rs i isto tako precizira da je urađeno 18.288 testova, da je na respiratoru 209 pacijenata i da je na bolničkom lečenju 4.859.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa je potvrđeno kod 176 korisnika i 265 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Mere koje su uvedene su nužne, jer je virus toliko u cirkulaciji da je sve više zaraženih ljudi koji kažu da ne znaju kako su se inficirali, da su poštovali preventivne mere – nosili masku, poštovali distancu, vodili računa o higijeni, rekao je za TV Pink epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

„Jedan od razloga zašto kreće porast broja zaraženih, kao što smo videli u zapadnoj Evropi i Velikoj Britaniji je pojava britanske varijante virusa, gde se virus do te mere izmenio i da je pokazao druga svojstva – brže se prenosi, izaziva ozbiljnija obolenja“, rekao je on.

Na pitanje zašto i niži razredi osnovne škole prelaze na onlajn nastavu i da li se povećava broj obolele dece, Kon je naveo da su iskustva drugih zemalja od kada se pojavio britanski soj zaraza se spušta na mlađi uzrast, ali da ne izaziva teža oboljenja kod njih.

Infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš izjavio je za RTS da je trenutna epidemiološka situacija rezultat nedovoljnog poštovanja mera prevencije i da nije iznenađen povećanjem broja obolelih od koronavirusa jer se mere zaista ne poštuju.

Kako je rekao, potrebno je bilo ranije doneti oštrije mere i to bi svakako smanjilo koncentraciju virusa, smanjilo bi kontakte i samim tim bi bilo manje infekcija. Pelemiš smatra da veliki broj inficiranih ugrožava proces vakcinacije.

Evropska komisija je predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, ili takozvani „kovid pasoš“, koji će sadržati podatke da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test.

„Funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativni test ili se oporavila od kovida-19 i ima antitela“, rekla je novinarima predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je dodala da da će podatke iz sertifikata priznavati sve države članice, prenela je Beta.

Cilj je da se ovim sertifikatom, kako se izrazila, omogući sloboda kretanja „na bezbedan način“.

U Srbiji je do sada dato 2.160.564 doza vakcina protiv koronavirusa, a 793.926 osoba primilo je i drugu dozu, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije.

S. Aleksić (izvor: RTS / covid19.rs / Tanjug / Pink / Beta / N1 / minrzs.gov.rs / srbija.gov.rs)

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar