Preminula 21 osoba i 1.366 zaraženih, Kon rekao da je Srbija izašla iz nepovoljne i sada je u nesigurnoj epidemiološkoj situaciji

Prema poslednjem izveštaju, na koronavirus u Srbiji je testirano 12.869 osoba, od kojih je 1.366 pozitivnih, a u poslednja 24 časa od posledica kovida preminula je 21 osoba, stoji na sajtu covid19.rs. Ukupan broj preminulih porastao je na 6.499, a procenat smrtnosti je 0,93 odsto.

Na bolničkom lečenju nalazi se 3.998 osoba, pri čemu je 138 pacijenata na respiratorima. Od početka pandemije testirano je 3.894.730 osoba, od kojih je 697.241 pozitivno na koronavirus.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo Covid-19 potvrđeno kod 153 korisnika i 191 zaposlenog. Ukupno je izlečeno 5.789 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2.880 zaposlenih u tim ustanovama.

Epidemiolog Predrag Kon naveo je za RTS da smo izašli iz nepovoljne situacije, pa smo sada u nesigurnoj epidemiološkoj situaciji.

“U narednim danima imaćemo posledice opuštanja koje je bilo za vreme praznika. Nepoštovanje mera će usporiti pad brojki, ali ne toliko”, rekao je Kon i dodao da smo svakako u situaciji pred otvaranje.

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je građane da se vakcinišu, pokažu ličnu odgovornost i tako pomognu zemlji da dođe do kolektivnog imuniteta i otvaranja ekonomije, izrazivši očekivanje da će, zahvaljujući brzoj imunizaciji i pokretanju privrede, Srbija do kraja godine doći do rasta privrede iznad šest procenata.

On je za Televizije Prva ponovio da je za one koji su se vakcinisali ili koji prime bar prvu dozu do 31. maja predviđena dodatna podrška od 3.000 dinara.

“Od 1. do 15. juna otvorićemo sličan portal kao što je sada pri Upravi za trezor, a odmah nakon 15. juna počećemo sa isplatama. Očekujem da ćemo oko 20. juna sve isplatiti, rekao je Mali.

Dodao je da će pomoć od 3.000 dinara primiti i svi vakcinisani penzioneri kao i oni koji nameravaju da to urade tokom maja, kao i da ova grupa građana, kao i do sada, ne treba da se prijavljuje za ovu vrstu pomoći jer će isplata ići po automatizmu.

U Beogradu je obe doze vakcine primilo oko 35 odsto punoletnog stanovništva, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Prema njegovim rečima, jednu dozu vakcine primilo je oko 43,7 odsto građana. Vesić je dodao i da glavnom gradu nedostaje još 87.665 vakcinisanih, kako bi se došlo do 50 procenata vakcinisanih makar jednom dozom.

Posle Promenade u Novom Sadu, od danas građani mogu primiti vakcinu i u tržnom centru “Ušće”. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da država svakom pojedincu želi da približi vakcinu na lako dostupnim vakcinalnim punktovima.

Virusolog i imunolog Milanko Šekler kaže za N1 da poziva antivaksere koji su promenili svoje mišljenje i vakcinisali se da kažu zbog čega su to učinili.

“Pristalica sam edukacije, ponavljanja informacija, razjašnjavanja činjenica. Znanje je moć, a neznanje nadmoć. Ako se plasira znanje, onda će ono da ‘spusti’ to neznanje. Ja se nikad ne bih vakcinisao ako mislim da je vakcina štetna, ne bih to uradio ni za hiljadu ni za 10 hiljada evra”, rekao je on.

P. Videnov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS / N1 / TV Prva )

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar