Opštini Dimitrovgrad odobreno oko 1,4 miliona evra za realizaciju infrastrukturnih projekata

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je ugovore za realizaciju projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji – projekat LIID, čija ukupna vrednost iznosi 265,2 miliona evra.

Vesić je na ovom skupu naveo da će kroz projekat LIID čak 145 jedinica lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje institucija.

U ime opštine Dimitrovgrad ugovor je potpisao predsednik opštine Vladica Dimitrov koji je za FAR rekao da je Dimitrovgrad za realizaciju infrastrukturnih projekata dobio nešto više od 1,4 miliona evra.

“Radi se o sledećim infrastrukturnim projektima – rehabilitacija i rekonstrukcija postojeće saobaćajne infrastrukture, izgradnja novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza i prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, aktivne mobilnosti poput ozelenjavanja, rešavanja problema nastalih zagađenjem, javne rasvete, unapređenje sistema za upravljanje saobraćajem, unapređenje sistema za regulisanje saobraćaja, za regulisanje parkiranja, bezbednosti saobraćaja, instalacija stanica za električno punjenje, razvoj saobraćajne infrastrukture za elektronske bicikle i motocikle”, naveo je Dimitrov.

Ministar Vesić je naglasio da je projekat LIID još jedan u nizu projekata koji pokazuju da Srbija krupnim koracima korača napred, poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja.

On je izrazio posebnu zahvalnost partnerima na ovom projektu – Svetskoj banci i Francuskoj razvojnoj agenciji na tome što su pružili veliku podršku, ne samo u finansijskom smislu, već i u procesu formulisanja principa za realizaciju ovog jedinstvenog projekta.

Prema njegovim rečima, kroz projekat LIID svaka opština u Srbiji dobija šansu da realizuje projekte koji će doneti vidljivu korist njenim građanima.

Programom je obuhvaćeno uređenje trgova, ozelenjavanje javnih površina, izgradnja pešačkih i biciklističkih staza, uvođenje pametnih sistema saobraćaja, zaštita infrastrukture od klimatskih promena i mnogi drugi segmenti lokalnog razvoja, objasnio je ministar.

Izvor: srbija.gov.rs / FAR

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar