Učestale kiše uslovile pojavu biljnih bolesti i štetočina

Učestale i obilne kiše stvorile su uslove za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina.

Prema rečima agrostručnjaka Miroslava Maleševića, zbog čestih padavina na pšenici u Srbiji počele su da se razvijaju razne bolesti, što će smanjiti prinos i kvalitet zrna. Malešević je istakao da je jedna od bolesti i patogena gljivica fuzarijum, koja luči toksin. Kazao je da je zbog ogromne količine vlage i raskvašenog zemljišta mnogo pšenice poleglo i da će kroz nju prorasti korovi, što će se negativno odraziti na prinose.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednih proizvođača Srbije Jovica Jakšić rekao je da je hlebno žito u lošem stanju sa dosta virusnih oboljenja i da je značajna površina pod pšenicom potopljena.

I prinos voća biće manji za oko 5 odsto zbog čestih kiša, a rod će u najboljem slučaju biti na prošlogodišnjem nivou, kazao je prof. dr Zoran Keserović. Rekao je da je kvalitet jagode nezadovoljavajući, bolest monilija je napala višnje, a trešnje su dobre u onim voćnjacima u kojima je primenjena najsavremenija tehnologija.

Keserović je naglasio da trešnje imaju dobru cenu koja se kreće od 2,5 do 3 evra po kilogramu, kajsije je u visinskim predelima oštetio sneg, međutim, rekordno su dobro rodile u nizijskim predelima, piše portal Agrosmart.

Agrosmart

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar