Unapređenje energetske efikasnosti u 21 lokalnoj samoupravi

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je resorno ministarstvo odobrilo finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u 21 lokalnoj samoupravi, za šta je obezbeđeno 400 miliona dinara.

Navela je da je finansiranje odobreno na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama, koji je raspisan u aprilu ove godine.

Ona je istakla da je unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, vrtićima, domovima zdravlja i drugim objektima na lokalu strateški cilj države kako bi se ostvarila ušteda energije, smanjili troškovi grejanja zimi i hlađenja leti, ali i umanjili negativni uticaji na životnu sredinu.

Ministarka je najavila da se početak radova očekuje nakon izbora izvođača radova krajem ove, odnosno početkom naredne godine.

Prema njenim rečima, završetkom sanacije biće smanjena potrošnja energije od 30 do 50 odsto u zavisnosti od primenjenih mera i poboljšani uslovi rada i boravka u objektima kako za zaposlene, tako i za korisnike i posetioce.

Nakon sprovedenog javnog poziva, odobrena su sredstva za finansiranje projekata energetske sanacije osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u 21 lokalnoj samoupravi.

Reč je o Bosilegradu, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Gradskoj opštini Grocka, Gradskoj opštini Savski venac, Despotovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pirotu, Rači, Raškoj, Svilajncu, Trsteniku, Ćićevcu, Ubu i Užicu.

Mere energetske sanacije koje će se finansirati kroz javni poziv obuhvataju, između ostalog, zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

Ministarstvo rudarstva i energetike je do sada realizovalo osam javnih poziva u okviru kojih je energetski sanirano 145 javnih objekata u 145 jedinica lokalne samouprave u ukupnoj vrednosti od 2,7 milijardi dinara, čime je ostvarena ušteda od približno 30 miliona KWh godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 oko 13.000 tona godišnje, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar