VIDEO: Predstavljanje gazdinstava u okviru Parka agrobiodiverziteta

FAR je izradio tri promotivna kratka filma kojim su se predstavila tri dimitrovgradska gazdinstva uključena u program očuvanja autohtonih rasa domaćih životinja. Reč je o gazdinstvu „Ravna šuma“ na kojem porodica Vasov uzgaja stado ovaca rase bardoka i merdžane – varijetet šarplaninskog ovčarskog psa; gazdinstvu „Rasovač“ na kojem porodica Manić drži stado svrljiške ovce, šarplaninske i karakčanske ovčarske pse i gazdinstvu „Magi – Magarija“ na kojem porodica Ivanov uzgaja magarce, brdske konje, bivolice, balkansku kozu i dve autohtone rase ovaca. Ovo su prva tri od ukupno sedam planiranih video sadržaja koji imaju za cilj da povećaju interesovanje javnosti za Park agrobiodiverziteta u Dimitrovgradu koji je Skupština opštine Dimtrovgrad proglasila 2012. godine. Zamišljeno je da ovaj park objedini ponudu svih gazdinstava na teritoriji opštine uključenih u očuvanje autohtonih rasa, po kojima je Dimitrovgrad prepoznatljiv.

Izrada promo filmova o gazdinstvima koja uzgajaju autohtone rase na teritoriji opštine Dimitrovgrad je deo projekta „Park agrobiodiverziteta – od Stare planine do kanjona Jerme“ koji sprovodi Forum za održivi razvoj i udruženje Emblema, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Projekat ima za cilj da osmisli i uspostavi mrežu gazdinstava – „Čuvara“ autohtonih ugroženih rasa i efikasnu prezentaciju Parka agrobiodiverziteta od parka prirode Stara planina do specijalnog rezervata prirode Jerma. Do sada je osim ovih kratkih promotivnih filmova realizovana tematska promo tura za turističke vodiče i predstavnike agencija, a izrađen je i nacrt akcionog plana za stavljanje u funkciju Parka agrobiodiverziteta. Realizacija projekta treba da doprinese jačanju postojeće populacije ugroženih autohtonih rasa, kao i ekonomskog statusa gazdinstava koja su uključena u njihov uzgoj, time što će odgajivačima pomoći da postanu deo lokalne turističke ponude. Projekat će takođe uticati na to da deo javnosti prepozna ne samo značaj očuvanja genetičkih resursa već i sponu koju ovaj vid tradicionalnog stočarstva ima sa opstankom diverziteta pašnjaka zaštićenih teritorija.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar