a

Izložba posvećena Leonardu da Vinčiju u dimitrovgradskoj gimnaziji

Gimnazija “Sveti Kirilo i Metodije” pridružila se obeležavanju 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija. Tim povodom, u holu škole, uz podršku Fondacije “Dana” i organizacije “Natura Balkanika”, otvorena je postavka posvećena ovom italijanskom renesansnom umetniku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 294-1024x683.jpg

Izložbu je otvorila Snežana Simeonov, direktor gimnazije, a učenicima su se obratile i Marina Holodkova, upravitelj Fondacije “Dana” i Zlata Ćirov, profesor likovne umetnosti.

Marina Holodkov je istakla da je ideja za izložbu “Leonardo 500” stigla iz Italije, kao i da je podržana od strane italijanskog Ministarstva prosvete i visokog obrazovanja, a da je njen autor Luiđi Valerio, arhitekta, direktor jednog Prirodnjačkog kulturnog centra Pomorskog saveza Italije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 295-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 296-1024x683.jpg

“Izložba je prošla dosta škola i nekih dvadesetak gradova. Cilj izložbe je da Leonardo na neki način bude stimulans za decu sa ove strane Jadrana koja žele da razmišljaju ili da gledaju svet drugim očima”, dodala je Holodkova.

Direktor gimnazije, Snežana Simeonov izjavila je da je izložba takođe otvorena i za građane, ne samo za učenike gimnazije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 297-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 298-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 299-1024x683.jpg

” Leonardo da Vinči je obeležio renesansu, bio je genije posebne vrste koga je sve zanimalo – arhitektura, botanika, hemija, anatomija. Veoma je interesantno da učenici vide ovu izložbu i saznaju više o životu ovog genija i nadamo se da to bude inspiracija”- kazala je Simeonov i zahvalila se Marini Holodkov koja je o svom trošku došla iz Beograda kako bi učenici imali mogućnost da vide izložbu.

Postavka koju čine 15 panela, nalaziće se u holu gimnazije do 23. septembra.

S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar