Opština uzima kredit kako bi imala likvidan budžet

Na sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad koja je zbog novonastale situacije izazvanom pandemijom COVID-19, održana u velikoj sali Centra za kulturu uz sve mere predostrožnosti, usvojena je odluka o zaduživanju opštine od 44,5 miliona dinara za nesmetano finansiranje kapitalnih investicionih rashoda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 397-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 398-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 399-1024x683.jpg

Predsednik opštine Vladica Dimitrov je rekao da je odluka o zaduživanju doneta kako se ne bi ugrozila tekuća likvidnost budžeta u ovoj, kako kaže, veoma teškoj godini za sve, a sredstva će, prema njegovim rečima, biti utrošena za postavljanje video nadzora u gradu i za drugu fazu rekonstrukcije sokaka u prigradskim naseljima Beleš, Željuša, Lukavica i Gojin Dol. Ovogodišnji budžet je, kako ističe Dimitrov, koncipiran tako da največi procenat prihoda čine naplata komunalnih usluga na graničnom prelazu Gradina i porezi na zarade, ali imajući u vidu aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijojm koronavirusa, ti prihodi će biti u značajnoj meri umanjeni, a određene investicije planirane u budžetu biće realizovane u 2021. godini,

Razmotrene aktivnosti Štaba za vanredne situacije

This image has an empty alt attribute; its file name is 400-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 401-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 402-1024x683.jpg

Na zasedanju lokalnog parlamenta usvojena je odluka o planu aktivnosti i informacijama o preduzetim merama Štaba za vanredne situacije opštine Dimitrovgrad u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, Predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba je govoreći o učinjenom u prethodnom periodu istakao da su svi relevantni subjekti na teritoriji opštine od proglašenja vanrednog stanja stavljeni u stanju pripravnosti.

Opštinski štab je u cilju suzbijanja širenja infekcije, prema rečima Dimitrova, doneo niz pravovremenih mera i naredbi čiji je rezulatat stabilna epidemiološka situacija na teritoriji opštine Dimitrovgrad. On je istakao da su u Dimitrovgradu od proglašenja vanrednog stanja registrovana dva pozitivna slučaja na koronavirus koja su izlečena i trenutno u gradu nema nijednog obolelog, što je, kako kaže, uspeh celokupne društvene zajednice. Dimitrov je naglasio da će se dalje aktivnosti Štaba planirati u odnosu na razvoj situacije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 403-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 404-1024x683.jpg

Na zasedanju je usvojena i odluka o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine Dimitrovgrad, takozvani rebalans budžeta, sa pozitivnim mišljenjem Odbora za propise i upravu i Odbora za lokalni ekonomski razvoj, privredu i finansije. Ovom odlukom je smanjen prihodni deo budžeta za iznos obezbeđen zaduživanjem.

This image has an empty alt attribute; its file name is 405-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 406-1024x683.jpg

Na sednici lokalnog parlamenta prisustvovalo je 19 od ukupno 29 odbornika. Na molbu predsednika Skupštine opštine Zorana Đurova, odbornici stariji od 65 godina nisu uzeli učešće na današnjem zasedanju.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar