U Srbiji još 5.884 novozaraženih, preminule 53 osobe

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminule su 53 osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.433, objavljeno na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 18.989 osoba, a registrovana su 5.884 slučaja zaraze. Na respiratorima je 312 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 9.320 osoba.

Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih koronavirusom nalazi na bolničkom lečenju, a veliki broj zaraženih je i među zdravstvenim radnicima, ocenio je infektolog Mijomir Pelemiš.

“Broj novozaraženih počeo je da pada u odnosu na ono što smo imali pre desetak dana”, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Dodaje da će se uticaj na broj prijema u bolnice osetiti za desetak dana.

Dr Kon je rekao da je i dalje veći broj prijema u bolnice nego otpusta. Ističe da je sada taj broj veći za oko 200, a da je ranije bilo 300, a kako kaže, za desetak dana će se izjednačiti.

Direktor Infektivne klinike, doktor Goran Stevanović, ističe da se situacija ne smiruje, a da je broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom veliki.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prve količine vakcina u Srbiju stići pre kraja godine, a da će vakcinacija početi kada to odobre zdravstvene vlasti, najkasnije u januaru, ali možda i krajem decembra.

U svetu je od koronavirusa zaraženo više od 73 miliona ljudi. Od posledice infekcije preminulo je 1.627.977 ljudi. Oporavio se preko 51 milion. Aktivnih slučajeva ima 20.131.031, odnosno 99,5 odsto, a u teškom stanju je 106.299 ljudi, odnosno, 0.5 odsto.

Izvor: covid19.rs / RTS

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar