Od danas ponovo rade zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji

Zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 6:00 do 22:00 časa, stoji u naredbi ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, koja je objavljena u Službenom glasniku,

U naredbi je precizirano, da je rad i dalje zabrenjen ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića. U naredbi se, pored ostalog, kaže da je upravljač objekta dužan da obezbedi da se ispred šaltera za prodaju hrane i pića ne okuplja veći broj osoba i da između njih postoji razmak od najmanje dva metra.

Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske.

Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, zajedničke prostorije i predmeti koje koriste korisnici moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati.

U tržnim centrima mora biti određen korona redar koji je odgovoran za poštovanje mera nošenja maske, a ako objekat ima više ulaza i izlaza, ima više spratova i površine je veće od 500 kvadratnih metara, mora biti određeno više korona redara.

Kada je reč o ostalim uslužnim delatnostima, mere ostaju iste, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22:00 časa, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane, ordinacije i laoboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine, stoji u najnovijoj naredbi.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar