Restauracija freskopisa u crkvi “Rođenja Presvete Bogorodice” u Bosilegradu

U bosilegradskoj crkvi “Rođenje Presvete Bogorodice” završeno je freskopisanje zapadne strane hrama, javlja NRTV-Bosilegrad.

Protojerej Zoran Stojanov kaže za NRTV-Bosilegrad da je u toku finansijska priprema za oltarski deo i južnu stranu, a kako kaže, biće sanirani oštećeni delovi, a živopis će u potpunosti biti sačuvan i retuširan. Navodi da je prošle godine rekonstruisan freskopis u priprati hrama, kao i da je završena prva faza rekonstrukcije freskopisa u centralnom delu crkve.

Svako ko želi može da donira sredstva na žiro račun crkve: 205-87288-27, primalac: Crkvena Opština Bosilegrad, svrha uplate: Prilog za Freskopisanje Bosilegradske Crkve ili direktno u hramu kod nadležnog paroha.

Gradnja crkve „Rođenja Presvete Bogorodice“ u Bosilegradu započeta je oko 1870. godine, a već 1877. godine bio je završen ikonostas i služile su se svete Liturgije. Unutrašnjost crkve je kompletno ikonopisana, ali je četrdesetih godina prošlog veka prekrečena. Godine 1990. delom su otkrivene freske na severnoj, južnoj i zapadnoj strani.

A. Todorov (izvor: NRTV-Bosilegrad)

Foto: FAR / NRTV-Bosilegrad

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar